Zuby v pohybe: Čo spôsobuje posun zubov a ako ho napraviť?

Prečo sa zuby posúvajú?

Bez ohľadu na to, či si už v minulosti podstúpil ortodontickú liečbu, sa zuby posúvajú. Práve preto je po liečbe akýmkoľvek strojčekom veľmi dôležitá retenčná fáza liečby.

S pribúdajúcim vekom majú naše zuby tendenciu, najmä na dolnej čeľusti, posúvať sa bližšie k prednej časti úst, čo môže spôsobiť nerovnosti chrupu. Nejde však len o estetický problém, môže ísť aj o problém funkčný. Keď nie sú zuby rovné, môžu nastať ťažkosti s výslovnosťou,  drobné prekážky pri jedení a dokonca aj dýchaní. Nehovoriac o tom, že baktérie a zubný povlak majú viac zákutí, kde sa môžu usádzať.

Čo spôsobuje posun zubov?

Jedným z dôvodov, prečo sa nám zuby začnú posúvať s vekom je oslabovanie všetkých štruktúr, ktoré ich držia na svojom mieste – tkanivo, väzy a svaly. Tieto väzy nazývame parodontálne väzy a pozostávajú z pojivového tkaniva a vlákien, ktoré pomáhajú zubom odolávať tlaku a sile pôsobiacej pri žuvaní. Taktiež čeľusť, rovnako ako mnohé iné kosti v tele, strácajú svoju hustotu.

Ďalším faktorom, ktorý sa s vekom oslabuje, sú ďasná. Je známym faktom, že s vekom môžu ďasná ustupovať.

Posledným faktorom je opotrebenie zubov. Naše zuby majú kontaktné body medzi sebou, a roky tlaku a trenia o seba môžu vytvoriť priestor pre posun zubov. Zuby sú veľmi citlivé na akýkoľvek tlak, takže návyky ako škrípanie zubov alebo hryzenie nechtov tiež môžu spôsobiť posunutie zubov.

Aké je ideálne riešenie?

V minulosti boli riešením kovové strojčeky, ktoré pacienta obmedzujú v jeho životnom štýle a v prípade starších pacientov sú veľkou prekážkou v estetike úsmevu.

Neviditeľné strojčeky predstavujú pohodlnejšie, estetickejšie a rýchlejšie riešenie tohto problému bez ohľadu na vek či životný štýl pacienta.

Vypíš formulár, ktorý bude tvojím prvým krokom k návratu k rovnému úsmevu.

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Latest posts

starlynr® Participates in the 14th Edition of the AREO International Congress 2024 in Brasov, Romania

https://www.youtube.com/watch?v=rJs78KbCqlA starlynr® proudly participated in the 14th edition of the AREO International Congress 2024, held at the K2 Hotel Alpin in Brasov, Romania. This prestigious...

Leading the Transition to Orthodontic Clear Aligners – Lebanon Launching Event

Beirut on  May 14th, starlynr® organized a workshop at Prodent, followed by a successful launch event at the Hilton Beirut Habtoor Grand. The event...

starlynr® and Prodent Visit Lebanese Universities to Introduce Orthodontic Clear Aligners

Beirut, Lebanon– On May 13th and 15th, starlynr® and Prodent conducted informative visits to several leading universities in Lebanon, including the Lebanese University (LU),...